Здравното министерство публикува Националния оперативен план за справяне с пандемията от

...
Здравното министерство публикува Националния оперативен план за справяне с пандемията от
Коментари Харесай

Здравното министерство публикува новия план за справяне с COVID-кризата

Здравното министерство публикува Националния действен проект за справяне с пандемията от COVID-19, утвърден от Министерския съвет. Документът беше публично показан през вчерашния ден и планува страната да бъде разграничена на 6 зони (клъстери) по области, в които в действително време ще се наблюдават обстановката и нужните ограничения.

В клъстер 1 влизат областите Видин, Монтана, Враца, в клъстер 2 - областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, в клъстер 3 - областите Силистра, Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич, в клъстер 4 - областите София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, в клъстер 5 - областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Кърджали, Хасково и в клъстер 6 - областите Сливен, Ямбол, Бургас. Новият модел за ръководство на рецесията е основан на спецификите на " Омикрон ", на съответни научни данни и математически модели.

Мерките в проекта са разграничени в няколко области - ограничения в просветителната система; мерки по отношение на обекти и действия, с публично значение; въвеждане на противоепидемични ограничения от работодателите и етапи на реакция на регионално и национално равнище.  Ето какво планува всяка от групите ограничения

Прилагане на ограничения за ограничение разпространяването на COVID-19 в просветителната система.

I- ви  етап:  

Присъственият образователен развой за учениците от първи до дванадесети клас се реализира при следните условия: създадена е организация за осъществяване на проучване за COVID-19 с бързи антигенни проби един път седмично на учениците и на педагогическия и непедагогическия личен състав, който взе участие в осъществяване на присъственото образование, като се изключи тези, които разполагат с годни документи за имунизация, преболедуване или изследване; в случай на противоречие на родителите/настойниците/попечителите за осъществяване на проучване за COVID-19, ученикът не се позволява до присъствено образование и му се обезпечава опция за образование от разстояние в електронна среда.

Преустановява се смесването на възпитаници от разнообразни паралелки в целодневна  организация на образователния ден, при занимания по ползи и при групови действия за обща и спомагателна поддръжка за личностно развиване.

Преустановява се провеждането на проведени действия с възпитаници, включващи визити на музеи, изложения, естествени обекти и други мероприятия с културна, опознавателна и възпитателна цел, планувани екскурзии, зелени учебни заведения, туристически пътувания и други

Преустановява се присъственото осъществяване на педагогичен препоръки, наставнически срещи, съвещания на публичните препоръки, събрания на учебните настоятелства, подготовка на педагогическите експерти.

Присъственото осъществяване на олимпиади и надпревари от календара на Министерството на образованието и науката се позволява единствено при: провеждане на място на проучване за COVID-19 с бързи антигенни проби на учениците и на педагогическия и непедагогическия личен състав, участващи в осъществяване на олимпиадата или надпреварата, като се изключи тези, които разполагат с годни документи за имунизация, преболедуване или изследване; осигурена физическа отдалеченост от минимум 1,5 метра в залата; носене на защитна маска за лице от всички участници по време на целия престой в учебното заведение.

Индивидуални действия (индивидуални часове, съвещания, самостоятелни действия за обща и спомагателна поддръжка, изпитвания за настояща оценка, изпити и др.) може да се организират присъствено на територията на училището/ЦСОП и без използване на условията за проучване за COVID-19 на учениците с бързи антигенни проби, в случай че самостоятелните действия се организират отвън времето на присъствен образователен развой на паралелките.

Всички възпитаници от пети до дванадесети клас, както и педагогическият и непедагогическият личен състав носят защитна маска за лице по време на целия си престой в училищата/ЦСОП, а учениците от първи до четвърти клас - отвън класната стая (при влизане в учебната постройка, в коридори, тоалетни, фоайета и други общи пространства, в които има разбъркване на възпитаници от разнообразни паралелки и персонал), както и в класната стая от идването им в училище/ЦСОП до привършване на проучването на ученика с бърз антигенен тест и отчитане на негативен резултат от теста – в дните на проучване.

Дейностите в училищата/ЦСОП се организират при прецизен надзор по съблюдаване на  въведените правила по отношение на изключителната епидемиологична конюнктура, указани с Насоки на министъра на образованието и науката.

II- ри  етап:  

Преустановява се провеждането на занимания по ползи, като се изключи заниманията по ползи в границите на целодневната организация, които се организират без разбъркване на възпитаници от разнообразни паралелки.

Групови действия за обща и спомагателна поддръжка за личностно развиване се организират присъствено след проучване за COVID-19 веднъж седмично с бързи антигенни проби на учениците и на педагогическия и непедагогическия личен състав, като се изключи тези, които разполагат с годни документи за имунизация, преболедуване или проучване, както и тези, които към този момент са изследвани за реализиране на присъствено образование.

Останалите ограничения от I-ви стадий остават непроменени.

III- ти  етап:

Присъствен образователен развой се реализира за 50 % от паралелките с възпитаници от пети до дванадесети клас с въведена ежеседмична ротация.

Всички възпитаници от първи до четвърти клас, както и учениците от пети до дванадесети  клас в специфичните учебни заведения за възпитаници със сензорни увреждания и учениците от паралелките в ЦСОП при опция не престават да се образоват присъствено, без ротация, след проучване за COVID-19 с бързи антигенни проби при изискванията на II-ри стадий.

Изследването за COVID-19 с бързи антигенни проби на всички възпитаници по т. 1 и т. 2,  както и на педагогическия и непедагогическия личен състав, се реализира при изискванията на IIри стадий.

Останалите ограничения от II-ри стадий остават непроменени.

IV -ти  етап: 

Присъствен образователен развой може да се реализира единствено за възпитаници от първи до четвърти клас след проучване, извършено при изискванията на II-ри стадий или да бъде прекратен за интервал не повече от една седмица.

Целодневна организация на образователния ден може да се реализира единствено за възпитаници от първи до  четвърти клас без разбъркване на възпитаници от разнообразни паралелки или да бъде прекратен за интервал не повече от една седмица.

Допълнителни знаци: При оценката на риска в просветителната система с изключение на посочения фактор „ сложен разбор “ следва да се вземат поради и  следните характерни знаци:  % на неявяване на възпитаници заради заболяване; % неявяване на персонал; възрастово разпространяване - седмична заболяемост при децата, както и при възрастни на 30-40 година

Когато  комплексният разбор и оценката на риска изискват прекосяване към III или IV стадий за съответната област, само че в региона има задоволително на брой свободни болнични кревати за профилирано лекуване на децата от избрана община, в която заболяемостта е 2 пъти по-ниска от междинната за региона, то за учебните заведения от тази община се ползват ограниченията от II, надлежно III стадий, след координиране с Министерство на здравеопазването.

Противоепидемични (нефармацевтични) ограничения по отношение на обекти и действия, с публично значение

I- ви  етап:

Осигурена физическа отдалеченост от минимум 1,5 метра, тук-там според заповеди на министъра на здравеопазването;

Носене на защитна маска за лице, тук-там, избрани със заповед на министъра на здравеопазването;

Наблюдение за спазването на избраните със заповед на министъра на опазването на здравето противоепидемични ограничения, установяване на виновни институции и лица за надзор за съблюдаване на ограниченията, разширение при нужда на контролиращите органи, надзор за съблюдаване на мерките;

Подобряване на техническите благоприятни условия за инспекция на цифрови документи от държавните здравни инспектори, посредством обезпечаване на подобаващи устройства за валидиране на QR кодове.

II- ри  етап:

Наблюдение по отношение на спазването и периода на годност на  документите за имунизация и на  документите за преболедуване и предприемане на дейности за промени при нужда, след експертно разискване, критерии за досегаемост.

III-ти стадий:

Въвеждане на ограничавания до 50% в капацитет/работна площ/брой лица в обектите и дейностите със значение за публичното здраве, въвеждане на работно време до 22 часа, при съблюдаване на метода „ Зелен документ “.

IV -ти  етап:

Преустановяване на работата на обектите и дейностите със значение за публичното здраве. Преустановяване на метода „ Зелен документ “. Функционират единствено търговски обекти за хранителни артикули, дрогерии, аптеки, оптики, зоомагазини, банки, снабдители на пощенски и куриерски услуги, застрахователи, снабдители на платежни услуги, офиси на телекомуникационни оператори.

Допълнителни знаци: възрастова структура  на COVID-19 (седмична заболяемост по възрастови групи), териториална характерност на епидемиологичния развой (регистрирани епидемиологични гърмежи, спорадично/повсевместно разпространение).

Въвеждането на ограничения по отношение на учебни заведения, обекти и действия със значение за публичното здраве се вкарват на общинско/областно или на национално равнище, според от степента на разпространяване на COVID-19 и равномерността на неговия териториален обсег.

Контролът по осъществяването на ограниченията ще се осъществя от районните здравни инспекции, Министерство на вътрешните работи, регионални и общински управляващи и техните структури, БАБХ и други оторизирани институции.

Въвеждане на противоепидемични ограничения от работодателите

I-ви стадий:
правене на инструкции, формирани от способените органи по браншове, за понижаване на риска на работното място от заразяване със SARS-CoV-2;изготвяне на проекти за непрекъснатост на работния развой, посредством повишение отбраната на работещите посредством въвеждане на метода „ Зелен документ “, работа от разстояние и др.;въвеждане на метода „ Зелен документ “ от държавна и общинска администрация, други ведомства и структури, след обсъждане;предприемане на дейности по понижаване на интервала на изолираност и карантина съгласно научнообосновани данни;осигуряване непрекъснатост на работния развой на сериозните структури.
II-ти стадий:  Въвеждане на рекомендация за отдалечена работа до 50% от личния състав и съществуване на зелен документ, след разбор.

III-ти стадий:  Задължително въвеждане на отдалечена форма на работа и съществуване на зелен документ, очестяване графика за придвижване на транспортните средства от градския превоз, при опция и след разбор.

IV-ви етап:  Функционират единствено търговски обекти за хранителни артикули, дрогерии, аптеки, оптики, зоомагазини, банки, снабдители на пощенски и куриерски услуги, застрахователи, снабдители на платежни услуги, офиси на телекомуникационни оператори и други.

Контролът по осъществяването на ограниченията ще се осъществя от районните здравни инспекции, Министерство на вътрешните работи, регионални и общински управляващи и техните структури, БАБХ и други оторизирани институции. Следва да се има поради, че ограниченията, касаещи въвеждането на режим на работа от разстояние, условие за „ Зелен документ “ за достъп до работните места и/или ротация на личния състав са използвани за стеснен кръг от стопански действия, свързани най-вече с администрация и ръководство, както и действия, които се правят в офис, както и за случаите, в които активността на съответното предприятия разрешава тяхното въвеждане напълно или отчасти.

Фази на реакция - градуиране на отговора на регионално и национално равнище

Фаза 1: При ограничено локално разпространяване или невисок, задържащ се или бавнонарастващ среднодневен брой случаи, лечебните заведения за болнична помощ са в естествен режим на работа и в подготвеност за банкет на пациенти.

Лечението на болните с COVID19 се реализира на място в лечебни заведения за болнична помощ на територията на съответната област в границите на съществуващите структури по инфекциозни заболявания, както и в структури за интензивно лекуване с обезпечена опция за изолираност на болните.

Във всички лечебни заведения се откриват ефикасни ограничения за скрининг на лица със подозрение на COVID-19 посредством употребяваните в лечебните заведения протоколи, анамнеза с епидемиологична устременост за вероятен контакт със инфектиран, епидемиологична анкета и вероятно осъществяване на тест, а случаите на потвърдена коронавирусна зараза - триаж на пациенти с клинични прояви и установяване на потребностите от лекуване.

Хоспитализацията на болните с неусложнени форми се реализира в най-близкото лечебно заведение за болнична помощ, разполагащо със конструкция по инфекциозни заболявания.

В случай, че положението на болния постанова интензивно лекуване, което не може да бъде осигурено  в структурата по инфекциозни заболявания, лекуването се организира в най-близката конструкция за интензивно лекуване, при обезпечена изолираност на болния и обслужващия личен състав и съблюдаване на всички противоепидемични ограничения.

Пациенти с Коронавирус 19, които в хода на провежданото лекуване са получили затруднения, налагащи интензивно лекуване, се превеждат от структури по инфекциозни заболявания към структури за интензивно лекуване.

Фаза 2: Броят на болните с Коронавирус 19 с показания за болнично лекуване надвишава потенциала на съществуващата лечебна мрежа за лекуване на инфекциозни болести и се постанова ангажиране на спомагателен болничен потенциал.

Участват всички лечебни заведения за интензивно лекуване.

В сходство с наличните болнични запаси този стадий се доближава при записано бързо повишаване на хоспитализациите на национално равнище и регистрираният брой на новосъобщените случаи на COVID-19 на 100 000 души от популацията се задържа или усилва или се записва внезапно покачване на среднодневния брой на приетите в болница с нужда от интензивно лекуване.

В тази фаза, лекуването на болните със приблизително тежка и тежка форма на COVID-19 се реализира в лечебните заведения, които правят трансформиране на съществуващия леглови фонд и обезпечават кревати за лекуване на заболели с COVID-19 въз основата на съществуващите лечебни кревати за интензивно лекуване. Това са лечебни заведения с съществуване на разкрита структура/дейност по инфекциозни заболявания и/или пневмология и фтизиатрия и/или вътрешни болести/профилни специалности на вътрешните заболявания и опция за обезпечаване на кислородолечение.

В тази фаза ще се следи прогресивно повишаване на потребностите от хоспитализация на заболели с COVID-19, което постанова лечебните заведения последователно да усилват броя на избраните за лекуване на тези заболели кревати.

Ограничава се плановия банкет и лекуване, като се изключи болнично лекуване, което не може да бъде отсрочено без медицински риск за пациента.

Многопрофилните лечебни заведения, които обезпечават и банкет и лекуване за пациенти със незабавни положения (хирургични, травматологични, инвазивна кардиология и др.) наложително подсигуряват леглови фонд за запас и банкет на незабавни случаи с друга патология.

За обезпечаване на приема на пациенти с друга патология, налагаща болнично лекуване, което не може да бъде отсрочено (включително и за инфектирани с коронавирусна зараза лица), се дефинират лечебни заведения, които се задължават да поддържат потенциал за лекуване, в това число за интензивно лекуване (специализираните лечебни заведения за интензивно лекуване по избрани специалности – АГ, здравна онкология, хирургия, ортопедия и травматология, неврология, кардиология, педиатрия и др.).

При пространствена опция и кадрова осигуреност, могат да се разкрият и спомагателни кревати, надвишаващи броя на разкритите досега сбор болнични кревати.

Извършва се смяна на графиците за наряди, обезпечаване на спомагателни чиновници, включително и доброволци и на екипи за обслужване на огромни групи от заболели.

Във всички отделения, лаборатории и други структури на лечебните заведения се ускоряват и прецизно се съблюдават ограниченията за предотвратяване от вътреболнично заразяване с  COVID-19 на медицинския личен състав и пациентите с други болести.

Фаза 3: Лечебните заведения отделят съвсем цялостния си леглови потенциал за лекуване на инфектирани пациенти.

При внезапно увеличение на броят на лицата, нуждаещи се от хоспитализация,

Ангажирани са всички лечебни заведения за интензивно лекуване.

В многопрофилните лечебни заведения се поддържа не по-малко от 10% потенциал от наличните кревати за лекуване на заболели с друга патология.

Лечебните заведения, които не обезпечават обслужване на незабавни случаи с друга патология, трансформират целият си леглови фонд за лекуване на пациенти с COVID-19.

Специализираните лечебни заведения за интензивно лекуване по белодробни заболявания, акушеро-гинекологични, ортопедо-травматологични и други отделят кревати за диагностика и лекуване на инфектирани лица, които се хоспитализират при нужда от лекуване по специалността, по която болничното заведение е профилирана.

Гарантира се във допустимо най-голяма степен и достъпа на пациентите без коронавирусна зараза до лекуване във връзка друга тежка патология или характерни положения - бременност и раждане, травматизъм, тежка сърдечносъдова и мозъчносъдова патология, лекуване на онкологични болести, незабавни хирургични интервенции и други

Фаза 4: Голям брой случаи/екстремно бързо увеличаващ се брой случаи, необятно разпространяване измежду популацията, бързо се усилва броят на хоспитализациите на пациенти с коронавирусна зараза и/или броя на приетите в болница, нуждаещи се от интензивно лекуване.

В тази фаза настава оптимално натоварване на здравната система, респективно на всички лечебни заведения. Ангажиран е в най-висока степен дейния леглови потенциал на всички лечебни заведения. При задържаща се среднодневна хоспитализация на голям брой пациенти при 15 дни междинен престой или продължителна във времето среднодневна хоспитализация на огромен брой пациенти за интензивно лекуване при 20 дни междинен престой, оптималния леглови потенциал за интензивно лекуване на страната ще се запълни в границите на към 14 дни и ще остане блокиран за минимум още 15-20 дни, според от тежестта на положението и клиничното протичане.

В случай на развиване на този неподходящ сюжет с трайно задържане и повишаване на заболяемостта, при което броят на пациентите с нужда от болнично лекуване надвишава оптималния потенциал на съществуващата лечебна мрежа, се подхващат дейности за откриване на краткотрайни структури за лекуване посредством потребление на потенциала на военнополеви лечебни заведения, подобаващи публични здания, в това число хотели и други, в които се разкриват спомагателни кревати и се употребяват медицински експерти от лечебни заведения за извънболнична помощ, здравни заведения и други

Фаза 5: Фаза на възобновяване

Броят на инфектираните с коронавирусна зараза, в това число нуждаещите се от болнично лекуване стартира последователно да понижава до постигане на стойностите във Етап 1.

Лечебните заведения последователно понижават разкритите спомагателни кревати и възвръщат наличната си конструкция и организация на работа, като минават поетапно в естествен режим при поддържане на опцията и готовността за лекуване на пациенти в условия на изолираност, при подозрение или при положение на хоспитализация на пациенти с коронавирусна зараза.

Целия документ можете да прочетете
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР